Hoe overleef je die quarterlife crisis?

Ah, de quarterlife crisis… Ik moet eerlijk toegeven dat ik er nooit echt in geloofde. Tot ik zelf plots een kwarteeuw (how did this happen?) oud was. En jawel: daar was de bijhorende stortvloed aan vragen. Had ik wel de juiste studierichting gekozen? Is deze job nu echt wat ik de rest van mijn leven wil doen? Wil ik liever ondernemen? Wil ik reizen? Wil ik een huis kopen? Hallo, keuzestress!

Gelukkig bleek ik niet de enige te zijn. Ook in mijn omgeving hoorde ik vrienden luidop nadenken over wat ze nu eigenlijk wilden. Samen uit, samen thuis filosoferen over de toekomst… weet je wel?

Hoewel ik geen expert ben, deel ik hieronder graag enkele tips met jullie die ik zelf best nuttig vond om die quarterlife crisis te verslaan:

Ga voor die job die echt bij je past

Een cliché dat bovendien ook nog eens veel makkelijker gezegd dan gedaan is. Want daar sta je dan… vers van de pers schoolbanken met bakken enthousiasme maar nul ervaring, die ene stage niet meegerekend dan. En om de een of andere reden blijken werkgevers die ene stage inderdaad ook gewoon niet mee te rekenen. Hoe oneerlijk!

Solliciteren kan ontzettend ontmoedigend zijn. Stilaan druppelt het besef binnen dat die ene job van je dromen er misschien wel nooit komt, in tegenstelling tot de rekeningen die je helaas wel makkelijk weten te vinden. Dus sla je maar een andere weg in. Voor eventjes dan, tot je iets beters vindt… En dan is het moment daar: een jaar of twee later wanneer je beseft dat je nog steeds bij die tussentijdse werkgever zit, en je droomjob lijkt verder weg dan ooit. Wat doe je eraan?

IETS.

Echt waar. Laat het daar niet bij. Heb je het gevoel dat deze job niet helemaal bij jou past? Hoop je dat een andere carrière je pad kruist? Adem in. Adem uit. Geloof in jezelf en ga opnieuw solliciteren. Ik las ooit de wijze quote “You don’t hate Mondays. You hate your job” en ik kan niet genoeg benadrukken hoe waar dat is. Ga ervoor!

Durf te springen!

Wil je opnieuw naar school gaan? Een compleet andere weg inslaan? Zelf een onderneming starten? Je job opgeven, kan ontzettend eng lijken. I know. Een duik in het onbekende maakt komaf met comfortabele financiële zekerheid.

Toch moet je jezelf afvragen of het dat wel waard is. Als je dagelijkse routine momenteel niet aan je verwachtingen voldoet, is het beter om je hart te volgen

Even op je tanden bijten en SPRINGEN maar! (niet letterlijk natuurlijk, tenzij bungeejumpen altijd al op je bucket list stond). En draait alles toch niet uit zoals je het wou? Dan heb je het tenminste geprobeerd en hoef je je de komende jaren niet de vraag “Wat als?” te stellen.

Verken de wereld

Wat anderen je ook zeggen… Het moment om te reizen is NU. Heb je een verre bestemming op je verlanglijstje staan? Wil je er dolgraag een weekendje tussenuit? Boek een vakantie. We blijven maar braaf wachten op “later”. Leef meer in het moment. Als jij de wereld wil verkennen, doe dat dan.

Niets is zo leerrijk als reizen. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat je vastzit en dat je niks aan je leven kan veranderen, is het hét moment om er even op uit te trekken. Of het nu 3 maanden backpacken in Oost-Europa of een tweedaagse Parijs is… Je zal merken dat reizen je deugd doet en je nieuwe inzichten schenkt.

Probeer nieuwe dingen uit

Ga skydiven, leer Japans, ontdek de wondere wereld van het pottenbakken of volg die cursus juwelen ontwerpen waar je je altijd al wou voor inschrijven. We blijven ons levenslang ontwikkelen. Als Leonardo da Vinci een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist kon zijn, moet jij je ook niet in één hokje laten dringen.

Probeer nieuwe dingen uit en ontdek een kant van jezelf die je nog niet kende. Vind je iets niet leuk? Stop er dan mee. Vind je iets geweldig tof? Leef je helemaal uit!

Ga af en toe offline

Soms verliezen we ons helemaal in sociale media. Op Facebook en Instagram lijkt alles picture perfect. Foto’s van betoverende reizen, indrukwekkende dressings, romantische dates, spannende avonturen en gezellige gezinsmomenten leggen de lat voor iedereen hoog.

Een digitale detox kan daarom geen kwaad. Dit hoeft daarom niet cold turkey te gaan. Af en toe je smartphone even aan de kant leggen, helpt ook al.

Besef dat je niet alleen bent

En de beste tip van allemaal: besef dat je niet alleen bent. Stiekem flippen we soms allemaal een beetje. En dat is helemaal oké! Niets dat een extra large pizza niet kan oplossen 😉

opus latino

Share:

Geef een reactie